De elfde van de elfde

Gepubliceerd op 1 februari 2019 19:06

De elfde van de elfde. We vieren op 11 november de start van carnaval. Maar waarom is dat eigenlijk? Wat heeft 11-11 te maken met carnaval? We zoeken het uit.

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest en wordt vooral in het zuiden van Nederland gevierd. In Eindhoven zijn we er dol op! Volgens de traditie start carnaval op zondag en duurt het feest tot dinsdagavond – de Vastenavond voorafgaand aan Aswoensdag. Vaak gaan carnavalsvierders al vanaf vrijdagavond op stap.

Dwazen en gekken

Maar goed, wat is de betekenis van de elfde van de elfde? We vinden verschillende verklaringen. Veruit het meest gehoorde antwoord is dat het getal elf al eeuwenlang bekend staat als het getal van dwazen en gekken. Volgens de ene theorie omdat het een dwaze overschrijding is van tien, het getal van de Tien Geboden; volgens de andere theorie omdat het 12-1 is: twaalf zou volheid symboliseren wat elf dwaas maakt omdat het net niet perfect is.

Vasten uit armoede

Andere bronnen beweren dat elf niks te maken heeft met dwazen maar met armoede. In de middeleeuwen werd er voor Kerst gevast. Niet uit religieuze overwegingen, maar uit armoede. Het vlees uit de slachtmaand november werd namelijk bewaard tot Kerst. Daarmee begonnen ze op 12 november. De dag ervoor aten mensen nog snel de niet houdbare producten. Waarom de elfde? Omdat het destijds toch al een feestdag was, namelijk Sint-Maarten.

Er is nog een ander mogelijk verband tussen Sint-Maarten en carnaval. Hierbij draait het meer om de kalender. Deze tijd markeert de donkere periode voor Kerstmis. Veertig dagen na de elfde van de elfde is het 21 december, de kortste dag van het jaar.

E.L.F.

Er bestaat ook nog een andere theorie over de relatie tussen het ‘elf’ en carnaval. Toen aan het eind van de 18e eeuw de Fransen het Rijnland bezetten, werd daar al stevig carnaval gevierd. Maar nu moesten de Franse bezetters op de hak genomen worden. Men zette Franse steken op en koos de elfde van de elfde als datum voor hun spotfeest. Dit vanwege de drie principes van de Franse Revolutie: Egalité, Liberté et Fraternité. De beginletters vormen het woord ‘elf’.

Mysterie opgelost?

Tja, eigenlijk is er dus niet echt één juist antwoord te geven op de vraag waarom we carnaval op de elfde van de elfde vieren. Laten we het erop houden dat er altijd een mooie reden is voor een fijn fiske!

Bron: In de buurt .nl


«   »