Hoe heet Utrecht tijdens carnaval

Gepubliceerd op 31 januari 2019 08:44

Carnaval leeft vooral onder de rivieren. In Utrecht krijg je er maar weinig van mee.
Tenzij je op Utrecht Centraal moet zijn, want daar struikel je over de verklede feestvierders.
Praktisch iedere stad heeft tijdens carnaval een andere naam. Utrecht ook? Jazeker! 

Het eerste mysterie is snel opgelost: tijdens carnaval heet Utrecht ‘Leemput’. Maar waarom in hemelsnaam die naam? Is hij verzonnen door een dronken feestvierder? Nou, nee. Leemput verwijst naar een Utrechtse heldin: Trijn van Leemput.

Verzetsheldin Trijn van Leemput

Trijn was een verzetsheldin in de Tachtigjarige Oorlog. Er gaan verhalen dat ze in 1577 een grote groep vrouwen optrommelde om kasteel Vredenburg te molesteren. Waarom? Omdat de Utrechters dat na bezettingen van Spanjaarden en rebellen wilden. Maar de Staten van Utrecht, die waren er fel op tegen. Onder leiding van Trijn namen de vrouwen het heft in eigen hand en gingen ze het kasteel met bijlen, hamers en houwelen te lijf.

Strijden in (carnavals)kostuum

Tijdens de tocht naar het kasteel droeg Trijn een blauwe schort en gebruikte ze een ragebol als vaandel. Tenminste, die verhalen gaan de ronde. Zouden ze om die verkleeddwang hebben gekozen om Utrecht tijdens carnaval om te dompelen in Leemput? Nee, dat zit weer anders.

Trijn is beschermvrouwe

Zo’n krachtige, pittige tante wilde de Utrechtse carnavalsvereniging (ja heus, die bestaat) maar al te graag als beschermvrouwe. Heldin Trijn van Leemput is te vinden aan de Oudegracht. Ter hoogte van de Zandbrug staat een standbeeld van de Utrechtse met een houweel in haar hand. Ieder jaar wordt er tijdens carnaval een bloemenkrans om haar nek gehangen.

Waar is de Zandbrug

Bron: https://indebuurt.nl


«   »